
در کتابی خوانده بودم «نابغه شدن ۹۹درصد به تلاش بستگی دارد.» فردی که حالا با او گفتوگو میکنم نیز همین عقیده را دارد. فقط با بیان متفاوتی میگوید: به نظر من همه انسانها در زمینههای مختلف استعداد کافی دارند. اما کسانی به موفقیت دست پیدا میکنند که به سه نکته توجه کنند؛ اول تلاش. دوم تلاش و سوم تلاش.
این تلاش را خودش در زندگی بهکار بسته که حالا بهعنوان فردی موفق و کارآفرین پای میز گفتگوی شهرآرامحله نشسته است. او و برادرش نابغه نیستند، اما از کارآفرینان موفق منطقه ما بهشمار میآیند که هوش، اراده و جسارت کافی را برای محققکردن ایدههایشان داشتهاند.
حسن و حسین قویدل، دو برادر دوقلو هستند که در حال حاظر تنها تولیدکنندگان دستگاه CNC در مشهد بهشمار میروند. این دستگاه میتواند برش، حکاکی و تراش را روی چوب، فلز و سنگ انجام دهد. از مهمترین کاربردهای این ماشین میتوان به توانایی برش و تراش چوبهایامدیاف، حکاکی سنگ مزار و معرق سنگهای مرمر اشاره کرد. هرچند به دلیل بودن حسن قویدل در سفر نتوانستیم با او گفتوگو کنیم، اما برادرش حرفهایی شنیدنی دارد برای جوانانی که میخواهند استعدادهای فردی خود را شکوفا و به ایدههاشان جامه عمل بپوشانند.
کارآفرینان موفق منطقه ما که با کاربرد دستگاه CNC آشنایی کامل دارند، مدتی است تصمیم گرفتهاند خودشان از این دستگاه بهره برداری کنند. حالا در محله پنجتنآلعبا مشهد، بهصورت مشارکتی با یک نفر دیگر مشغول راهاندازی کارگاهی تولیدی هستند. حسین قویدل میگوید: ماشینآلات از ما و کار از شریک. تا یک هفته دیگر با دستکم ۱۲نفر کار را شروع میکنیم.
حرفهايش معلوم ميكند که فاميلش بیدلیل قويدل نيست و هميشه در تصميماتش دلاستوار بوده است. او ميگويد: خودم را آدم موفقي ميدانم. از وقتي يادم ميآيد به هرچه خواستهام، رسيدهام. از نوجواني دنبال اين بودم كه كاري براي خودم دستوپا كنم.
دوران دبيرستان در توليدي چوب كار ميكردم. در مقطع فوقديپلم هم نقشهكشي ميكردم و در همين دوران همراه با حسن كه حالامدرک كارشناسي ماشينافزار دارد، براي مدتي به بوشهر رفتيم. برادرم يك پروژه پيمانكاري در كشتيسازي برداشته بود و من بهعنوان نقشهكش در آنجا مشغول شدم.
رسيدن به جايگاه فعلي، تازه برايشان آغاز راه است. اين را از جملات طرف گفتگويم برداشت ميكنم وقتي كه ميگويد: دنبال اين هستيم كه كارگاه توليدي دوم را هم بزنيم و با درآمد اين كارگاهها در آينده يك مجموعه توليدي احداث كنيم.
برخلاف نداشتن ارتباط با همسالانش در محله، ارتباط خوبي با بچههاي آنجا دارد و اين ارتباط در باشگاه ورزشي وليعصر(عج) مسجد قائميه شكل گرفته است. ماجرا از اين قرار است كه حسين آقا ورزشكار هم هست و در رشته كيکبوكسينگ صاحب كمربند مشكي است.
او كه در باشگاه محلهاش مربي اين رشته ورزشي است، تمام تلاش خود را ميكند تا در كنار ورزش، بچهها را براي درس خواندن و كسب موقعيتهاي خوب اجتماعي تشويق كند.
ميگويد: متاسفانه بچههاي مناطق كمبرخوردار برخلاف مناطق بالاي شهر، كمتر به الگوهاي شايستهاي در محيط زندگي خود برخورد ميكنند. من سعي ميكنم آنها را به سمت موفقيتهاي آينده سوق دهم. ارتباط صميمي من و بچهها دوطرفه است، بهطوريكه اگر يك روز بهخاطر مشكلي به باشگاه نروم، به منزلمان ميآيند و سراغم را ميگيرند.
اين برادران كارآفرين در محله پنجتنآلعبا بزرگ شده و ساكن آنجا هستند. نزدیکی دوقلوها به هم از دوران كودكي باعث شده كه ارتباطشان با همسالان خود در محله كمرنگ باشد و بيشتر اوقات را در خانه و كنار يكديگر سپري كنند.
حسين قويدل در جواب كنجكاويام ميگويد: با هم دعوا نميكنيم. بعد از دوران دبستان دعواهايمان ديگر پايان يافت. در همه كارها با هم رقيب هستيم اما نهتنها بحثي بينمان پيش نميآيد بلكه اين رقابتها به رشدمان نيز كمك ميكند.
آنچه از ادامه گفتگو دستگيرم ميشود، شنيدني است. اين دوقلوهاي غيرهمسان هر دو چپ دست هستند و توانايي بالايشان در حل مکعب روبيك بين فاميل زبانزد است. هر دو تاپايان مقطع كارداني در يك دانشگاه رشته نقشهكشي ميخواندهاند تا اينكه در مقطع كارشناسي رشتههايشان با یکدیگر متفاوت ميشود.
«موفقيت آن طرف ترس است.» اين شعار سرلوحه كارهاي حسين قويدل قرار گرفته و از او جواني ريسكپذير ساخته است. او بالاخره ترس را پشت سر ميگذارد و بعد از توليد اولين دستگاه، همراه با برادرش بعد از نيروگاه توس، كارگاهي را راهاندازي كرده و با یکدیگر شروع به توليد ميكنند.
اين توليدي هفت نفر نيروي متخصص را نيز به كار واداشته است كه همه اش فارغالتحصيلان رشتههاي مكانيك يا برق هستند. در حال حاضر علاوه بر دستگاهCNC، چند دستگاه كوچك ديگر از جمله دو نمونه دستگاه نوارچسبان و دستگاه برش كوچك نيز در اين كارگاه ساخته ميشود.
«موفقيت آن طرف ترس است.» اين شعار سرلوحه كارهاي حسين قويدل قرار گرفته است
«وقتي همه از دور به كار ما نگاه ميكنند، به نظرشان آسان ميآيد، درصورتيكه هم از نظر اجرا و هم تامين هزينه كار سختي است. البته خداراشكر تا الان نتيجه خوبي بهدست آوردهايم. من عقيده دارم اگر تشنه باشم و براي بهدست آوردن آب مجبور باشم پلههاي زيادي را بالا بروم، بايد اينكار را بكنم. نه اينكه منتظر بمانم که كسي برايم آب بياورد. نبايد در انتظار ايستاد. بايد رفت.»
ترجيح ميدهد گفتگويش را با اين جملات پايان دهد: خانواده در موفقيتها نقش اساسي را بازي ميكنند. من به جرئت ميتوانم بگويم كه يك خانواده دارم. خانوادهاي كه هميشه كنار من و برادرم بودهاند و به ما اعتماد كردهاند.
* این گزارش یکشنبه، ۲۳ تیر ۹۲ در شماره ۶۲ شهرآرامحله منطقه ۴ چاپ شده است.